Vi nordeuropéer har fått höra många myter de senaste årtiondena när det gäller olivolja. Vad är det de vill skydda oss ifrån? För bra hälsa, för god mat? Det finns dock en logisk förklaring till dessa myter. Olivoljan som säljs på dessa breddgrader har vanligtvis varit av väldigt låg kvalitet. De stora olivoljeproducenterna kom för en tid sedan underfund med att de kunde komma undan med att sälja olivolja med undermålig kvalitet här eftersom vi oftast inte vet vad vi faktiskt kan förvänta oss av olivolja.
Alla påståenden listade härunder gäller verkligen för den billiga massproducerade olivolja som säljs i stora matvaruhus. Men det är dags att göra skillnad på billig massproducerad olivolja och autentisk olivolja, den som familjer kring Medelhavet använder, eftersom ingen av dessa myter gäller den sistnämnda.
Låt oss slå hål på några myter!
1
Olivolja får mat att smaka konstigt
Olivolja får mat att smaka konstigt och passar därför bara till sallader och liknande.
2
Olivolja klarar inte höga temperaturer
Speciellt olivolja av hög kvalitet är känslig och klarar därför inte höga temperaturer.
3
Det är lätt att få tag på autentisk olivolja av hög kvalitet
Är inte så gott som alla olivoljor som säljs i matvaruaffärer Extra jungfruolja (Extra Virgin olivolja)? Det borde väl vara ett tecken på kvalitet, eller?
4
Olivolja är för värdefull för att användas till matlagning
Olivolja är för värdefull för att användas till matlagning. Man kan lika gärna använda en billigare olja som rapsolja, majsolja eller solrosolja, de duger gott och väl.
5
Olivolja stänker för mycket när den används till matlagning
Man kan inte använda olivolja till matlagning eftersom det stänker olja överallt.
Lägg till produkter i din varukorg för att kunna gå till kassan. 🤗
Kostnadsfri leverans till ett ombud uppnådd! 🥳
Tampereen varastolta noudettaessa toimituskulut ovat aina ilmaiset! 👍