Besök en olivlund

Besök en olivlund

Läs mer

Om du kört på Kretas bergsvägar har du förmodligen beundrat alla dessa olivlundar som finns på steniga backar och bergsluttningar. Dessa olivlundar och olivoljan som produceras kan kanske lite jämföras med svensk skog och virket som kommer från den. Olivlundarna är levebröd för många familjer och de går i arv från generation till generation. Kretensarna har lekt bland träden i olivlundarna som barn och, när de blev stora nog, deltagit i skörden. En kretensisk familj kan inte tänka sig att leva utan olivolja.

Dock är det så att utan kontakter med lokala olivfarmare eller kunskaper i det grekiska språket kan vara väldigt svårt att få ta sig en närmare titt på dessa olivlundar och att lära sig om olivodling i verkligheten, bortom internet. Därför har vi anlitat Georgos från byn Vamos att vara tillgänglig som guide till de av våra kunder som besöker regionen Apokoronas och vill boka in en liten sightseeing. Georgos känner väl till regionen där han är född och uppvuxen. Han hör till en familj av olivfarmare. Han kommer att ta dig/er till olivlundar samt olivfabriken och berätta allt om olivodling, olivolja och regionen Apokoronas historia.

Vår olivolja kommer från olivodlare i just den här regionen och den buteljeras i olivkvarnen i byn Tsivaras vilken du kommer att besöka tillsammans med Georgos. Så genom att följa med på denna tur får du verkligen en bra inblick i hur olivoljan hamnar på ditt köksbord och var den kommer ifrån.

På den här sidan hittar du ytterligare information om turen som Georgos erbjuder till våra kunder. I slutet av sidan finns en bokningskalender så du kan boka in din tur på en gång om du önskar.

Matkalla oliivitarhaan
Oliivitarhaopas Georgos

Guiden Georgos

Georgos Hatzidakis
— din guide på turen

Georgos föddes och växte upp i Vamos, huvudbyn i regionen Apokoronas. Han känner alla i byn och alla känner honom. Happy Olives Merja blev bekant med Georgos ganska snart efter att hon flyttat till Vamos och har jobbat tillsammans med honom inom turism sedan dess. Georgos har trots allt en egen liten resebyrå på Kreta. Det här betyder också att han är en erfaren guide och van att arbeta på engelska. Georgos kommer från en lång rad av generationer med olivodlare och är aktivt involverad i den lokala byaföreningen, var även dess ordförande någon gång. Georgos har gått i pension från sitt yrke som lärare i matematik. Han har även undervisat brittiska expats i grekiska. Det kanske är anledningen till hans mycket bra kunskaper i engelska. Förutom guidade turer organiserar Georgos alla möjliga slags evenemang i regionen Apokoronas, varav den mest kända är musikevenemanget Vamos Jazz.

Vad ingår i turen?

Georgos kommer att vara er privata guide och ta er med till en eller två olivlundar i Apokoronas. Han kommer att berätta om olivodling, vardagslivet för en olivfarmare, olivträdets livscykel och om regionen Apokoronas historia. Happy Olives olivolja kommer just från denna region och den buteljeras varje skördeår, producerad av de bästa partierna oliver från dessa olivlundar. För dig att njuta av.När du lärt dig om olivodling tar Georgos dig med till olivkvarnen i byn Tsivaras. Vår olivolja buteljeras även den här. På olivkvarnen får du lära dig hur oliverna från olivlundarna blir olivolja som tappas på flaskor och dunkar som skickas till dig i Sverige.

Priset nedan inkluderar Georgos guidning. Om du behöver hjälp med transport från ditt hotell till turens startpunkt och/eller tillbaka till hotellet kan du komma överens med Georgos om det. Georgos kanske behöver hyra en större transportbil om ni inte har en egen hyrbil eller om ni inte ryms i hans bil. Man kan komma överens med Georgos om sådant före turen.

Var vänlig notera att Georgos kanske inte kan komma och hämta upp dig/er om ni bor långt borta, men han kan hjälpa till att boka en taxi eller förklara hur ni kan använda kollektivtrafiken.

Vad kostar turen?

Två timmar guidad tur

70 €

1-2 personer

Ytterligare deltagare +25€/per person

I Grekland används euro. Det finns inte möjlighet att betala med svensk valuta. Kostnaden betalas direkt till Georgos dagen då turen är. Vi tar inte någon provision av er eller av Georgos eftersom vi bara gärna vill erbjuda möjligheten att besöka en olivlund med en lokalinnevånare och lära om olivodling, olivolja och regionen Apokoronas.

Priset inkluderar inte ev bensinkostnader eller hyrbil, om ni inte ryms i Georgos bil. Om du/ni behöver transport till/från hotellet var vänlig kom överens om detta direkt med Georgos. Han kommer att kontakta er efter att bokningen är gjord för att bekräfta detaljerna.

Observera att denna bokningsfunktion enbart innebär att dina bokningsuppgifter skickas vidare till guiden på Kreta. Det ingås inte något avtal med Happy Olive AB eller vår webbutik.

Var börjar turen?

Ni möter Georgos på parkeringsplatsen vid familjen Melissakis olivkvarn i byn Tsivaras. Ni får körinstruktioner i bokningsbekräftelsen efter att ni bokat turen. Ni kan även komma överens med Georgos att börja turen någon annanstans, t.ex om ni inte har en hyrbil och ni anländer med kollektivtrafik. I det fallet kan Georgos helt säkert komma och hämta upp er vid busshållplatsen.

Hur länge varar turen?

Turen tar ca 2 timmar. Om ni skulle vilja förlänga turen och besöka andra intressanta platser i Apokoronas kan ni komma överens om det direkt med Georgos.

Kommer vi att behöva en hyrbil?

Det skulle vara enklast om er grupp kunde komma till startplatsen med ert eget fordon. Kollektivtrafiken är inte punktlig som i Sverige. Om ni inte har en hyrbil eller om ni är fler än 3 personer, var vänlig prata med Georgos om olika transportmöjligheter. Georgos kommer att kontakta er före turen, men vi rekommenderar att ni tar kontakt med honom så snart som möjligt efter att ni bokat så han vet vad ni behöver och kan arrangera det hela.

Ni kan fråga Georgos om han har möjlighet att hämta/lämna er på hotellet om det inte ligger alltför långt bort, och isåfall kompenserar honom för bränslekostnader och tid.

Boka en guidad visning i en olivlund

Kontaktinformation

Önskat datum och önskad tid för den guidade turen

Antal deltagare

  • 1
  • Önskat datum och önskad tid


    Beräknat pris

    70 €

    BESTÄLL
    DIREKT