Kom med i videokursen om olivolja!

Följ med oss till bergiga Kreta och lär dig mer om olivolja

Läs mer

Varför kallar grekerna olivträdet för “heligt träd”?

Vad händer på Sankt Andrews dag? Varför är olivolja den bästa matlagningsoljan? Hur kan jag veta att det är hög kvalitet på olivoljan?

I den här korta, kostnadsfria, videokursen kommer du att få veta svaren på dessa frågor och mycket mer. Videon är på finska och grekiska, men är textad på svenska. När Happy Olives Merja filmade dessa videor och promenerade i olivlundarna fick hon vara försiktig så att hon inte slog i huvudet i de många trädgrenarna eller att hennes glasögon eller hår trasslade in sig i dem. På något sätt klarade hon multiaktiviteten trots den steniga terrängen!

När hon var färdig hade hon massor av korta videoklipp och av dessa har det blivit denna mini-videokurs i 5 delar. Om du vill få en känsla av hur det är att vara i en olivlund och lära dig mer om olivolja, följ då med på en liten resa till Kreta! Resan varar inte så länge eftersom varje videofilm bara är ungefär 5 minuter.

Länkarna till videofilmerna kommer att skickas automatiskt till dig via e-mail när du registrerar dig här nedan.

Pienviljelijöiden tuore oliiviöljy saadaan varhain korjatusta sadosta (Early Harvest)

Efter att du sett den här videokursen kommer du att ha bra kännedom om olivolja och hur den produceras. Du kommer att få se hur olivolja produceras med traditionella metoder på Kreta och höra varierande historier från våra kretensiska farmare. Kursen kommer att förbereda dig till att bli en riktig olivoljeexpert, eftersom de flesta inte har denna kunskap!

Kursens innehåll

DEL 1: Den viktiga betydelsen av olivolja

Olivträdet har varit en del av landskapet i medelhavsområdet i tusentals år och det har alltid haft en stor inverkan på livet för regionens invånare.

DEL 2: Småskaligt jordbruk kontra jordbruk med massproduktion

I den andra delen av videokursen besöker vi familjen Ksirouhakis pittoreska olivlund på bergskullarna i Apokoronas.

DEL 3: I en olivlund

Nu när du vet vad småskalig olivodling betyder ska vi ta en ännu närmare titt på en olivlund.

DEL 4: Olivoljans smak

I den fjärde delen av vår videokurs kommer vi äntligen till det viktigaste - smaken av olivolja.

DEL 5: Hur man använder olivolja

Även om rå autentisk olivolja smakar mycket bra vill du förmodligen också använda den till matlagning. Så det är vad vi gör härnäst!

Färsk olivolja