Usein kysytyt kysymykset

Vanliga frågor

Läs mer

Om bilden ovan visar hur du känner dig just nu så har du kommit till rätt ställe!

Här har vi samlat svaren på de vanligaste frågorna vi får. Kom ihåg att ni alltid kan kontakta oss via mail, butik@happyolive.se, eller direkt via chatten nere i högra hörnet.

Färsk olivolja


Om du vill uppleva färsk och äkta olivolja, sådan olivolja som olivfarmarna själva använder, är gångarna på närmaste matvaruhus inte det rätta stället att leta på. Färsk olivolja är tjock och grön och kraftig, och den har en doft av nyklippt gräs. Dess starka pikanta smak är även den helt annorlunda jämfört med de olivoljor man hittar i matvaruhus, vilken är manipulerad på många sätt och ofta även en blandning av olika års skördar och/eller en blandning olivoljor av varierande kvalitetskategorier.

Det är inte färska olivoljor. Långt ifrån. Om du vill ha äkta vara behöver du köpa direkt från en olivfarmare vid rätt tid. Den här direktförsäljningskanalen vi skapat är faktiskt unik. Vi reserverar de bästa partierna från de deltagande olivfarmarna redan i början av skördesäsongen.

Leveranserna påbörjas redan tio dagar efter att säsongens första oliver har skördats. När du öppnar din alldeles egna flaska eller dunk med färsk olivolja förstår du varför det är något värt att vänta på!

När oliverna skördas tidigt är de fortfarande gröna och halvmogna. Och fyllda med polyfenoler. Polyfenoler är en liten grupp av kemiska föreningar vilka innehar både den naturliga smaken och olivoljans hälsofördelar. Olivolja från tidigt skördade oliver har en betydligt starkare pikant smak. När man använder den till matlagning förvandlas den naturliga bitterheten till en sötma och smaken förhöjs på ingredienserna som används. Eftersom olivoljan är så färsk som den kan vara, då den anländer till dig, har den en somrig doft av nyklippt gräs och en vacker, grön färg (så småningom blir färgen grönaktig och slutligen gul). Som du säkert förstått nu har denna färska olivolja inte något att göra med de manipulerade och oäkta olivoljorna som säljs i matvaruhus. Den är i en helt egen kategori!
Om man råkat ha olivoljan i kylskåpet så den stelnat eller i frysen så att den frusit (på vintern när det är kallt kanske den frusit under leveransen) så gör det ingenting. Olivoljan blir som vanligt igen efter en stund i rumstemperatur och den har inte försämrats på något sätt.
Självklart! Den “hemliga såsen” i alla medelhavskök är bra olivolja. Bra olivolja är både äkta och färsk. Den här typen av olivolja förstärker de naturliga smakerna på ingredienserna du använder och höjer smaken speciellt på grönsaker. De blir söta och oemotståndliga när de t.ex kokas med lite olivolja eller om de blivit penslade med lite olivolja före tillagning i ugnen. Om du någonsin haft möjligheten att njuta av en måltid tillagad med autentisk olivolja i Grekland vet du exakt vad det innebär. Förutom att förstärka smaken så försämrar inte bra olivolja näringsvärden på mat i motsats till andra matlagningsoljor, eftersom matlagning med autentisk olivolja inte förminskar antalet polyfenoler eller oxidanter i grönsaker. Färsk olivolja är perfekt att använda även till bakning. Prova själv får du se om du inte tror på det!
Denna olivolja kommer från 150-160 deltagande olivfarmare i regionen Apokoronas på Kreta. Området ligger på den västra delen av ön, på bergssluttningarna till Lefka Ori (“Vita bergen”). Olivoljan tappas på olivfabriken i byn Tsivaras och alla olivlundarna finns inom en radie av 7 km från den. Happy Olives Merja bor i grannbyn Vamos halva året och träffar regelbundet olivfarmarna på olivfabriken och även på de intilliggande tavernorna och bykaféerna.
Olivfarmare har alltid reserverat en stor del av skörden till välmåendet för den egna familjen. Om du frågar dem så bör olivolja avnjutas färsk och autentisk. De manipulerar inte oljan på något sätt, blandar den inte med andra oljor eller med någon äldre skörds olivolja. Dessvärre görs detta med olivoljor som säljs i mataffärer här i norra Europa. Dessa olivoljor är långt ifrån autentiska och skillnaden i smak, doft och utseende mellan autentisk och icke autentisk olivolja är enorm. För att få äkta vara behöver du beställa direkt från småskaliga olivfarmare. Priset är något högre eftersom denna olivolja består av de bästa partierna från de deltagande olivfarmarna och den är alltid från den senaste skörden. Denna olivolja är dessutom av oliver skördade i början av skördesäsongen. Halvmogna oliver är fullpackade med polyfenoler men de ger mindre olja. Även detta gör att priset blir något högre. Olivolja åldras inte som vin, den avnjuts bäst färsk. Denna försäljningskanal gör att du kan få din olivolja så färsk som möjligt. Faktum är att du får din olivolja samtidigt som farmarna själva.
I rumstemperatur även efter öppnandet. Förvara inte i kylskåpet eftersom den då fryser. Det är dock inte farligt, olivoljan kommer att bli som vanligt igen efter en stund i rumstemperatur. Det viktigaste är att inte förvara olivoljan i direkt solljus eller under stark belysning, eftersom det är dess värsta fiende.
Eftersom olivolja har stora fördelar, jämförelsevis med dessa oljor, både vad gäller att förhöja smaken på maten och hälsomässigt. Olivolja är ett bättre val eftersom den tydligt slår rapsolja och andra vegetabiliska oljor som är fröoljor (majs, raps, solros, bomull). Fröoljor innehåller inte någon betydande mängd polyfenoler, medan färsk olivolja har massor av dem. Man tror att det är just dessa polyfenoler som står för en stor del av alla hälsofördelar som tillskrivs medelhavsdieten, i vilken olivolja är en viktig del. När man värmer upp mat i en vegetabilisk olja (som rapsolja eller Canola-olja) omvandlas fettet till transfetter och transfetter är det värsta av alla enligt studier. Den fantastiska, pikanta smaken av färsk olivolja är ytterligare en fördel förutom alla hälsoaspekter!
Det varnas ofta för att använda metallburkar med bucklor. Det är sant, vad gäller pastöriserade produkter. Farliga metaller kan lösas upp i pastöriserad mat om metallförpackningen har en buckla. Detta gäller inte olivolja eftersom den inte är pastöriserad. Du behöver inte oroa dig! Olivoljan kan avnjutas helt säkert och kan förvaras i originaldunken även om dunken har en buckla, stor eller liten. Inga metaller kommer att lösas upp i oljan. Materialet i dessa dunkar är även sådant att bucklor lätt kan uppstå även utan hårdhänt hantering. De är designade speciellt för att lagra olivolja och är helt säkra.

Denna olivolja kommer direkt från olivfarmare i byn Tsivaras och dess omgivningar. Olivlundarna på Kreta är små och familjeägda. En kretensisk olivlund producerar endast några hundra liter olivolja årligen, av vilket farmaren själv tar en stor del till sin egen familj. Dessa farmare har inte de medel eller den kunskap som behövs för att certifiera deras olivlundar som organiska, även om bekämpningsmedel sällan brukas och endast traditionella metoder används.

Certifieringsprocessen för att få använda ordet organisk är helt enkelt kostsam och byråkratisk. Efter det förbinder sig farmaren till kostsamma regelbundna inspektioner och pappersarbete. Om vi begärde ett sådant certifikat från våra deltagande olivfarmare skulle det utesluta de flesta av dem. Det är någonting vi inte vill göra då vårt mål är att erbjuda en direktförsäljningskanal för dessa farmare att sälja sin fina olivolja till kvalitetsmedvetna konsumenter i Sverige och Finland, utan grossister, matvaruhuskedjor eller massuppköpare. Även om denna olivolja inte är certifierad som organisk är den så nära organisk som möjligt.

Det är den verkligen! Färsk olivolja från tidig skörd innehållande mängder av polyfenoler, som denna olivolja, kan hjälpa till att minska kolesterolvärden och motverka inflammation i kroppen. Dess goda fetter förbättrar bl.a välmåendet av huden, vårt största organ. Den får t.o.m dina ögon att skina! Allt detta bara av hur bra olivolja påverkar cellerna i vår kropp. Olivolja är också basen för medelhavsdieten, ett bra alternativ för att skapa en hälsosam livsstil. Olivolja är ett betydligt hälsosammare alternativ jämfört med fröoljor eftersom den har en bättre struktur av fettföreningar.
“Early Harvest”, vilket står på lila klistermärken på våra flaskor och dunkar, betyder helt enkelt att oliverna som använts till olivoljan har skördats tidigt. Olivfarmare har normalt alltid väntat tills oliverna varit helt mogna för att få en större skörd. Tills nu. På senare år har vi fått ökad kunskap om den stora rollen polyfenoler spelar vad gäller olivoljans kvalitet och egenskaper. På grund av det har några pionjärfarmare börjat skörda tidigare, i slutet av oktober. Normalt vore skördetiden närmare jul eller t.o.m i januari eller februari. När oliverna skördas tidigt ger de mindre olja, men oliverna är fyllda av dessa polyfenoler. Det resulterar i en kraftig olivolja med pikant smak och en vacker grön färg. Detta är anledningen till att olivolja av tidig skörd är mer värdefull än vanlig olivolja.
Denna olivolja kommer från så små olivlundar i stenig terräng att de är inte ens är tillgängliga för maskiner av något slag. Oliverna skördas genom att man lägger ut stora nät under träden och därefter slår man på grenarna med käppar för hand. Farmarna tillsammans med sina familjemedlemmar och andra hjälpande händer gör allt för hand, som det gjorts i hundratals år. Situationen på de intensiva och jättestora olivodlingarna i Spanien, Portugal och Italien är dock väldigt annorlunda. Stora skördemaskiner kör bokstavligen över träden på kvällen när fåglar häckar där. Det här stör förstås häckandet och resulterar tråkigt nog i skadade och döda fåglar. Det starka ljuset från skördemaskinerna stör dem också. Olivträden på sådana här intensiva farmar är inte träd egentligen, man kan mer beskriva det som buskar planterade i ändlösa rader. Så det är ännu en anledning till att undvika massproducerad olivolja och beställa din olivolja från farmare som gör allt för hand enligt traditionella metoder.
Självklart! Besök gärna olivkvarnen under dess öppettider, den finns i byn Tsivaras på vägen mellan byarna Kalyves och Vamos. Här tappas vår olivolja. Sök på “Melissakis Olive mill Tsivaras” på vilken navigationskarta som helst. Nämn gärna Happy Olive om du gör ett besök så kanske du får en gratis rundtur på fabriken. Du kommer att se olivlundar överallt om du kör i regionen Apokoronas. Det kanske kan vara svårt att få en farmare att ta dig med till en olivlund, speciellt om du inte pratar grekiska, men oroa dig inte. För en erfarenhet mer på djupet kan du boka en privat tur med vår pålitlige guide Georgos som tar dig både till en olivlund och till olivkvarnen. Du kan boka rundturen på vår webbsida och betala Georgos direkt efter turen. Vi tjänar inte något på detta, men tycker det är trevligt att kunna erbjuda den här möjligheten till fler människor, att kunna lära sig mer om olivodling och att se var deras olivolja kommer ifrån. För att boka en rundtur med Georgos, klicka här.
Börja med att söka i huvudmenyn på vår hemsida, under rubriken “Lär och bli inspirerad”! Här hittar du mängder av recept med färsk olivolja, får läsa vår blogg och får även möjlighet att ta del av vår korta videokurs om olivolja, textad på svenska. Allt detta kommer att ge dig många tips för färsk olivolja! Vi rekommenderar även att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket du kan göra i nedersta delen på vår webbsida. Glöm inte att följa oss på Facebook, Instagram och TikTok! Vi använder oss mest av Facebook och delar våra tips där och även andra berättar om sina erfarenheter.
Denna olivolja kvarstår i kategorin Extra jungfruolja i 2 år efter skördetiden. Efter det flyttar den långsamt nedåt till lägre kategorier. Allt som allt är den ätbar i hela 5 år, förvånansvärt nog! Även om den är öppnad. Så man behöver inte känna sig stressad för att använda upp den, men förmodligen har du njutit av den sista droppen långt innan! När allt kommer omkring så smakar den bäst när den är färsk. Olivolja åldras inte som vin, den har inte årgångar.

Beställning och leverans av paket


Obs! Förbeställning till skördesäsongen 2023 har avslutats och alla beställningar skickas nu utan dröjsmål. Beräknad leveranstid är 3-5 arbetsdagar.

Om din beställning är 600 sek eller mer får du gratis frakt. För övriga beställningar tillkommer en fraktavgift, till närmaste Postnord-ombud, på 59 sek. Det finns även möjlighet till hemleverans med en extra leverans-serviceavgift på 55 sek, vilken tillkommer på den vanliga leveranskostnader.

Vi packar din beställning på vårt lager i Tammerfors, Finland, utan dröjsmål. Beräknad leveranstid är 3-5 arbetsdagar. Det finns inga tullavgifter inom EU’s gemensamma marknad, så du behöver inte betala något sådant. Priserna på vår hemsida inkluderar svensk moms, vilken vi betalar till Skatteverket i Sverige. Det tillkommer alltså inte någon ytterligare moms förutom den du normalt betalar. Vi kanske kommer att öppna ett separat lager i Sverige i framtiden, men för närvarande packas alla beställningar och görs i ordning (både för Finland och Sverige) på vårt lager i Tammerfors.

Du har möjlighet att välja vilket ombud för upphämtning du vill, av de som kommer upp då du lägger beställningen. Ditt paket kommer att levereras dit, eller till närmast möjliga om det skulle råka vara fullt där. För en extra avgift på 55 sek kan du välja hemleverans då du gör din beställning. Paketet levereras då direkt till din hemadress.

Om du inte har möjlighet att återvända till vår onlineshop från kassasidan - “betalningsgateway” - informeras inte systemet omedelbart om din lyckade betalning. Det är anledningen till att en beställningsbekräftelse inte skickas i dessa fall. Du kommer dock att få en betalningsbekräftelse från Svea när betalningen har gått igenom. Om du får det har beställningen gått igenom och vi kan se din beställning! Var vänlig kontakta oss om du önskar få ditt beställningsnummer eller spårningsnumret för ditt paket.
Du bör kunna se uppdateringar i spårningen inom ett par dagar efter att du fått din spårningslänk. Ibland skannas inte ett paket fast det har anlänt till logistikcentret så vänta ett par dagar för en uppdatering av informationen. Om det fortfarande inte syns till, kontakta oss så ska vi ta reda på var paketet håller hus!
Låt oss gärna veta genom chatten nere i högra hörnet eller via e-mail. Även om det är ett litet problem kan vi utveckla vår onlineshop vidare om vi får kännedom om det. Om problemet gör att du inte kan beställa eller använda vår webbutik kommer vi att göra vårt bästa för att lösa problematiken så snart som möjligt. Kom ihåg att beskriva problemet i detalj, och låt oss få veta detaljer som vilken enhet och webbläsare du använder.
Färsk olivolja