Merja tarkistaa oliivien öljypitoisuutta

Vi är nu i det allra sista skedet innan skörden verkligen kan börja och i och med det är vi snart redo att lansera möjligheten att förbeställa...



Merja tarkistaa oliivien öljypitoisuutta

Tomma jutesäckar, jeepdunkar och oljebehållare kan redan ses vid olivkvarnen. Det är på väg att börja! Skörden...



Merja tarkistaa oliivien öljypitoisuutta

Så smått börjar oljekoncentrationen i oliverna att öka. Detta, tillsammans med väderförhållandena, avgör när skörden kan påbörjas. Baserat på de senaste diskussionerna bör den tidiga skörden börja på allvar om kanske en vecka eller två. Så det är senare än förra året. Om det inte dyker upp några hakar kommer vi även att kunna öppna upp förbeställningen av den nya skörden då! Vi vet att du redan ser fram emot det lika mycket som vi. Påbörjandet av skörden är dock på naturens villkor, så detta är för närvarande bara en uppskattning... Vi håller dig uppdaterad om hur situationen utvecklas!



Aluskasvillisuudeen poistoa ennen sadonkorjuuta

Olivodlarna i denna lund gör sig också redo för skörden. Undervegetationen behöver tas bort så att de kan lägga ut skördenäten när det är dags.



Odottava tunnelma Tsivarasin erottamolla

Det är fortfarande tyst på olivfabriken men det finns en förväntansfull och ivrig känsla i luften. På asfalten utanför finns redan de numrerade avlastningsplatserna målade där olivodlarna kommer att lämna oliverna från sina lundar efter att skörden påbörjats. När olivfarmaren kommer till olivfabriken får han/hon information om vilken avlastningsplats som gäller. Där lämnas backarna/säckarna med oliver och därefter kommer de snart att tas in i fabriken, av olivkvarnens gaffeltruckförare, så fort de är klara med att extrahera olja från den tidigare ankomma olivfarmarens oliver.

Snart är det som vanligt en uppsjö av aktiviteter på parkeringen: ​​olivodlarnas pick-up-bilar kommer och går, gaffeltrucken som tar in backar och säckar, och enligt uppgift ett tiotal personer extra på fabriken för att hjälpa till med arbetsbördan. Förra året sade Panos att han arbetade på fabriken i 20 timmar varje dag under skörden och 4 timmar sov han där vid sitt eget skrivbord innan han började nästa dag! Hej och hå!

Enligt den senaste informationen bör den tidiga skörden börja på allvar om ett par veckor, vilket skulle vara den allra första olivoljan på hela ön Kreta. Skörden ligger nu en vecka eller två efter, jämfört med förra året. Förra veckans nederbörd var dock tillräckligt bra, så om väderförhållandena förblir bra kommer oljekoncentrationen i oliverna att öka något. Skörden beräknas starta om ett par veckor om det inte kommer fler kraftiga regn.

Merja kommer att besöka olivlundarna de kommande dagarna för att se hur oljekoncentrationen i oliverna ser ut, och självklart kommer vi också att hålla dig uppdaterad om väderförhållandena och även intervjua olivfarmarna! Så fort skörden kommer igång kommer vi att få information om priset och kan då lansera/erbjuda förbeställning av olivolja från höstens nya skörd 💚



Oliivisäkit

Happy Olives Merja är nu i regionen Apokoronas på Kreta, var ju vår olivolja kommer ifrån. Merja följer förberedelserna inför skörden vilken påbörjas någon gång i oktober. Hon kommer att prata med olivfarmarna som är involverade i projektet och med människorna på olivfabriken för att få veta hur det går och hur skördeutsikterna ser ut. Då hon tidigare odlat oliver själv vet förstås Merja vad som kan förväntas och hur skörden bör fortskrida.

Här uppe kommer du att hitta Merjas uppdateringar från skörden. Du kommer att vara den första att veta när det första partiet av färsk olivolja har skickats mot Sverige, genom att följa oss på sociala medier och förstås genom den här sidan!




Färsk olivolja