Olivoljan vi säljer är alltid den senaste skördens olivolja. Vi förvarar den på bästa sätt för att bibehålla kvaliteten fram till nästa års skörd.

Det existerar helt enkelt inte färskare olivolja!

Start

Skörd

Oktober till november

Olivfarmarna som deltar i detta påbörjar skörden tidigt, i slutet av oktober till början av november. Antal liter olivolja blir mindre än om de väntade tills att oliverna är helt mogna, men då man skördar tidigt får man en helt annan karaktär på olivoljan - den är starkare/kraftigare på alla sätt och vis.

Olivfarmarna kan göra detta då de vet att de får ett bra pris genom att sälja direkt till konsumenter som uppskattar den höga kvaliteten. Om inte den här försäljningskanalen fanns skulle de behöva sälja även de finaste partierna av skörden till massuppköpare till ett mycket dåligt pris. Eftersom Happy Olives Merja har varit olivfarmare själv, och även Happy Olives Evas familj har några olivträd på östra Kreta, är det en stor motivation till denna direktförsäljningskanal.

Ekstrahering

När olivfarmarna levererar oliverna till olivfabriken i byn Tsivaras extraheras olivoljan direkt efter att löv och kvistar har rensats bort och oliverna blivit sköljda (rolig fakta: löven som rensas bort matas till getter, får och andra djur medans olivkärnorna krossas och används till uppvärmning under vintermånaderna).

Oliverna tas till olivfabriken för extrahering normalt sent på eftermiddagen när temperaturen sjunkit och det är svalare. Under extraheringsprocessen är oljan helt enkelt separerad från oliverna. Ingenting läggs till eller tas bort, oliverna är inte behandlade eller kemiskt processade på något sätt. Från pipen i olivfabriken flyter en tjock, grön vätska som doftar nyklippt gräs. Det är den färska olivoljan! Olivoljan förs över till vår egen tank på olivfabriken.

Buteljering

Olivoljan buteljeras i små omgångar till flaskor och dunkar, detta för att olivoljan bibehåller sin kvalitet bättre i den specialgjorda tanken, och därefter lastas de på lastpallar för transport till Finland. Vår olivolja är alltid buteljerad endast kort tid före att den skickas till kunden från vårt lager.

Leveranser

Varje vecka

När den nya omgångens flaskor och dunkar är fyllda transporteras de till Finland. Därefter packar vi och gör i ordning beställningarna på vårt lager i Tammerfors, Finland. Paketen till Sverige skickas med PostNord och den beräknade leveranstiden är 3-5 arbetsdagar från Finland. Man får en spårningslänk så att man kan följa paketet.

Nu är det din tur att njuta!

Njut

Nu är det din tur att njuta! Öppna din flaska eller dunk och intag doften av nyklippt gräs. Doppa bröd i den färska olivoljan med några örter eller balsamvinäger. Använd den i sallader, och framförallt, var inte rädd för att använda den vid matlagning!

Polyfenolerna i den färska olivoljan kommer att lyfta smaken på ingredienserna du använder - du blir omedelbart en mästerkock 😉. Maten kommer att smaka dubbelt så gott! Häll olivoljan i en gryta, pensla på grönsaker innan du steker dem i ugnen, gör kretensisk friterad potatis, använd till bakning, använd i soppor... det finns oändliga möjligheter! Hur du än beslutar dig för att använda din färska olivolja kommer du inte att bli besviken.
Processen börjar om från början vid nästa års skörd!

End
Färsk olivolja