Tänk på den sista flaskan olivolja du öppnade. Doftade det som nyklippt gräs, var oljan tjock, grön och kraftig?

Var det så inbjudande att det på en gång kändes som att du ville doppa lite bröd i den? Gjorde den så att din tillagade mat smakade dubbelt så gott? Om flaskan kom från hyllan på ett matvaruhus, förmodligen inte.

Tänk dig nu att du står i en olivlund på ön Kreta under skördetid. Farmarfamiljen jobbar med sina käppar, oliverna samlas på de stora näten placerade under träden. Man hör smattret då oliverna faller ned på näten med fåglar som kvittrar i bakgrunden. Du plockar upp en oliv från nätet och krossar den mellan dina fingrar. Det doftar som nyklippt gräs. Hela olivlunden har liksom en grön doft som du inandas med ett djupt andetag...

Farmare
Merja och farmare

När man öppnar den första flaskan med olivolja från den nya skörden är det precis så man känner. En doft av sommar hittar sin väg till ditt kök även under årets mörkaste månader. Du känner lukten av nyklippt gräs och olivoljan är verkligen tjock och grön och kraftig. Du kanske hackar några örter eller häller på lite balsamvinäger på den färska olivoljan och doppar brödet i. Det är svårt att låta bli...

Om det här låter som något du inte förväntade dig så vet du inte vad du gått miste om. Färsk olivolja, den sort som farmarfamiljerna själva använder, har tills nu bara funnits tillgänglig för dem själva och till de som råkat känna en olivfarmare. De har alltid sparat en del till den egna familjens välbefinnande och resten har sålts till massproducenter för att blandas med olivolja av sämre kvalitet för att sedan säljas till stora matvaruaffärer.

Nu ändras detta. Nu har du tillgång till samma olivolja som en olivfarmarfamilj. Denna olivolja levereras färsk direkt från den nya skörden till förbeställande kunder. Olivoljan kommer från olivfarmare som vi personligen känner, från regionen Apokoronas på Kreta.

Happy Olives Merja var tidigare själv en olivfarmare på Kreta och även Eva har bott på Kreta i många år och tagit del i olivskörden och de kommer ihåg att den tiden var en högtid för alla familjer med olivlundar. För olivfarmarna var det årets höjdpunkt, när allt hårt arbete äntligen återbetalade sig i form av färsk, grön olivolja.

Till skillnad från den icke autentiska, manipulerade och massproducerade olivoljan man hittar i stora matvaruhus är inte denna olivolja ändrad på något sätt. Viktigast av allt, den är inte utblandad med äldre skördar eller olja av sämre kvalitet och den står inte på några stora lager eller affärshyllor i flera månader. Det är så färskt och äkta som det kan bli. Du får olivolja från den nya skörden samtidigt som farmarfamiljerna själva. De första flaskorna och dunkarna når Sverige ca 10 dagar efter att oliverna skördats. Skörden påbörjas i slutet av oktober när oliverna är endast halvmogna, gröna och fyllda av hälsosamma polyfenoler. Genom att ta emot förbeställningar innan skörden påbörjas kan vi reservera skördens bästa partier. Farmaren i sin tur är då garanterad att dessa partier är sålda direkt till kvalitetsmedvetna konsumenter som du. På detta sätt vinner alla på det.

Farmare

Hur är färsk olivolja och hur är den annorlunda från vanlig olivolja som man hittar i matvaruhus?

Farmare

Färsk olivolja har en stark pikant smak tack vare den höga koncentrationen av polyfenoler, vilka även står för de mest kända hälsofördelarna med olivolja. Den har en vacker grön färg på grund av den höga andelen klorofyll som finns i gröna halvmogna oliver, den typ av oliver som används till denna fina olivolja. Den doftar sommar: nyklippt gräs eller en blommande björk… Om du tar en klunk färsk olivolja som den är, utan något till, kommer den pikanta smaken att påminna dig om den stora mängden polyfenoler och den kanske t.o.m får dig att hosta ett par gånger. Det är så en äkta högkvalitativ olivolja skall smaka. Det här är vad du betalar för i en olivolja. När du lagar mat med den färska olivoljan kommer polyfenolerna att kemiskt arbeta tillsammans med polyfenolerna i dina andra ingredienser (speciellt grönsaker) och verkligen lyfta fram deras smaker och göra dig till en Master Chef!

Färsk olivolja