Olivolja betyder allt för kretensarna

Det är den grundläggande byggstenen i deras dieter och en viktig inkomstkälla för många familjer. En kretensare använder i genomsnitt så mycket som 25 liter olivolja per år, eller kanske t.o.m 40 liter enligt några lokalinvånare.

Happy Olives Merja och Eva var grannar i byn Hersonissos och båda deras familjer hade olivträd. Gradvis kom olivoljan in i deras kök och de använde den mer och mer. De blev kretensare med andra ord!

Merja växte upp på en mjölkgård i västra Finland och hon idoliserade det franska köket innan hon flyttade till Kreta. Läs hennes historia om hur hon blev kretensare och olivodlare
Här »

Pienviljelijöiden tuore oliiviöljy saadaan varhain korjatusta sadosta (Early Harvest)

Eller om du bara vill veta hur du kan komma igång med din resa till att bli en kretensare, följ de enkla stegen nedan. Du behöver inte flytta till Kreta för att bli en kretensare. Förändringen sker i maten du äter.

  • 1. Öppna köksdörren och låt olivoljan komma in i köket. Därefter kan du försöka vända om dina tankar om matlagning. När det slutar vara ett tråkigt tvång mitt i rusningen och övergår i en stunds avkoppling är man redan långt kommen. Det ger dig styrka och entusiasm.
  • 2. Lär dig om grönsaker. Du kan få tillräckligt med mat och näring från dem med den olivolja du redan har godkänt. Man märker att man klarar sig länge med oljebaserade grytor, man känner sig inte skrikande hungrig, blodsockret håller sig stabilt länge, man känner sig inte groggig och man mår bra även på eftermiddagen.
  • 3. Håll ihop familjen genom att komma överens om mattider. Ät tillsammans medan ni pratar och njuter av maten, avlägsna vimlet. Det ska vara avkopplande då man äter eller lagar mat.
  • 4. Kretensiskt vad gäller matval är en stor helhet. Ändra inte allt på en gång. Börja smått, vad som känns lättast. Var snäll mot dig själv och samla ditt mod, låt din tunga ta dig med på ett äventyr! Ja, du kommer att lyckas! Lär dig ett par grönsaksgrytor baserade på olivolja, lär dig om örter, lägg dem i en sallad, använd olivolja i bakade rätter. En familj håller inte alltid nödvändigtvis ihop, men god mat för medlemmarna till samma bord. När vi har hälsan under armen, då mår vi bra.

Om du fortfarande inte känner dig säker på om du kanske borde följa Merjas och Evas fotspår och bli en kretensare, läs hela historien här. Du kanske blir förvånad över hur mycket det finns att lära av kretensarna och hur du kanske blir en själv, precis som Merja och Eva. Det har hänt många.

Färsk olivolja